Helaas krijgt men soms de boodschap dat men zich in de laatste fase van het leven bevindt. Als deze boodschap eenmaal is doorgekomen, beseft men dat deze fase in de meeste gevallen thuis wilt doorkomen. Hierbij komt dan ook vaak voor dat de mantelzorgers het grootste gedeelte van de zorg op zich nemen. In deze laatste fase is echter 24 uurs zorg van belang. Dit kan niet altijd door de mantelzorgers worden opgevangen dus dan is het van belang dat er hulp wordt ingeschakeld.

Verzachtende zorg in de laatste fase

Verzachtende zorg wordt ook wel palliatieve zorg genoemd. Deze vorm van zorg is aan de orde op het moment dat een behandeling die gericht was op genezing niet meer zal helpen. Palliatieve zorg wordt daarom ook wel verlichtende of verzachtende zorg genoemd. Op deze manier probeert een zo kwalitatief mogelijk laatste fase van het leven te geven. Dit gaat hierbij niet altijd om de fysieke klachten, maar ook op emotioneel vlak wordt er zoveel mogelijk ondersteuning geboden.

Nachtzorg

Daarnaast is er ook altijd nachtzorg. Dan komen er verplegers in de nacht langs om de ernstige zieke te helpen. Zij zullen dan waken en tevens de verzorging op zich nemen. Dit is vaak vooral voor de mantelzorgers erg fijn en geeft een gerust gevoel, zodat ze ook aan hun rust toekomen.

Schakel direct over op 24 uurs zorg

Zodra het bekend is geworden dat je dierbare naar huis komt is het belangrijk om zo snel de 24 uurs zorg te regelen. Als mantelzorg is het namelijk ook erg zwaar. Je wilt natuurlijk ook dat je dierbare de zorg krijgt die hij verdiend in de laatste fase van het leven. Zorg daarom ook dat je snel contact opneemt met een zorginstelling en vervolgens een plan maakt hoe dit er allemaal uit moet komen te zien. Mocht er al sprake zijn van een vorm thuiszorg, dan zal deze instelling altijd de samenwerking gaat opzoeken.

Geef een reactie