Gezond eten is de basis voor een gezonder lichaam. Je bent wat je eet. Er kunnen verschillende redenen zijn om gezonder te gaan eten. Wellicht voel je je futloos en heb je minder energie dan voorheen. Of misschien krijg je zelfs wel te maken met andere (ernstige) fysieke ongemakken door een tekort aan vitamines en mineralen. Ook bij overgewicht kan een gezond voedingspatroon de uitkomst bieden. 

 

Hierbij bedoelen we echter niet dat je streng hoeft te gaan diëten. We weten inmiddels allemaal dat 9 van de 10 diëten uiteindelijk geen stand houden. Het is daarom beter om jezelf een andere levenswijze aan te leren. Meer bewegen en gezondere keuzes maken zijn de ingrediënten voor een gezond en vitaal lichaam. Maar hoe zorg je er voor dat je dit goed vol kunt houden? Hoe voorkom je dat je in je oude gewoontes valt en binnen de kortste keren weer food places near me opzoekt? Wij geven 3 nuttige tips! 

 

  1. Stel een realistisch doel 

 

Een gezond voedingspatroon nastreven heeft enorm veel voordelen. Niet alleen op het gebied van gewichtsverlies, maar ook voor de algehele gezondheid. Hierbij is het echter wel belangrijk om realistische doelen te stellen. Ga er niet vanuit dat je direct kilo’s zult verliezen. Daarnaast zal je je ook niet na een week fitter gaan voelen. Dit heeft tijd nodig. Probeer daarom kleine stapjes te zetten naar het grotere doel. 

 

Zeg bijvoorbeeld, ‘ik wil één kilo kwijtraken per maand,’ in plaats van ‘5 kilo in de eerste drie maanden’. Je weet namelijk niet hoe het gaat lopen. De één zal heel snel gewicht kwijtraken en de ander heeft wat meer tijd nodig. Wanneer je geen realistische verwachtingen hebt, is het moeilijker om een dieet vol te houden. Zeker als je het gevoel hebt dat je ‘faalt’. Stel daarom haalbare doelen en beloon jezelf – niet met eten!- bij het behalen van ieder doel. 

 

  1. Maak een weekmenu 

 

Wat eten we vandaag snel koken? Hier gaan veel mensen al de fout bij in. Doordat ze onvoldoende vooruit plannen, maken ze dan maar iets makkelijks. Zeker na een lange werkdag hebben ze geen zin om ook nog eens eerst boodschappen te doen en vervolgens nog ruim een uur achter de potten en pannen te staan. Begin daarom iedere week met het maken van een weekmenu en haal de grote boodschappen in één keer. Zo voorkom je dat je tussendoor nog naar de supermarkt moet gaan en bespaar je enorm veel tijd. Kies voor gerechten die weinig tijd in beslag nemen of bereid deze in de weekenden alvast voor. Zo zal je merken dat gezond eten weinig tijd in beslag hoeft te nemen. 

 

  1. Voorkom de ‘alles of niets’ mentaliteit 

 

Bij het hanteren van een gezond voedingspatroon ben jij je eigen grootste vijand. Het is niet voor niets dat veel diëten geen stand houden. Iedereen wordt namelijk wel eens in de verleiding gebracht om een dagje te cheaten of ongezonde hapjes op een verjaardag of feestje te nemen. Het gevaar ligt hem niet in die ene dag, maar wel in de mentaliteit die je na deze dag zult hebben. Veel mensen beschikken namelijk over een ‘alles of niets’ mentaliteit. Wanneer het even misgaat, gooien ze gelijk hun nieuwe levenswijze aan de wilgen en vervallen ze in hun oude voedingspatroon. 

Bedenk echter dat een paar ongezonde hapjes op zijn tijd prima passen in een gezond voedingspatroon. Je hoeft jezelf niet alles te verbieden. Ook een keertje eten bestellen bij Butlon.com is geen probleem, zolang ze maar in balans zijn met goede keuzes. Wees dus niet te streng voor jezelf, dan houd je je eetpatroon veel beter vol!

Geef een reactie