Bijna iedereen kent hem wel: te teek. Hij is beslist niet je vriend en hij ziet er ook niet vriendelijk uit. Een beet van de teek kan met een beetje pech je leven in negatieve zin veranderen. Bijna iedereen is zich bewust van de risico’s van een tekenbeet, maar bijna niemand beschermd zich. De verwachting is dat er de komende jaren flink wat extra teken bijkomen, omdat ze de winter steeds vaker overleven. De verandering van het klimaat zorgt ervoor dat de teken ook eerder in het jaar actief worden en actief blijven. Ik ga je daarom een aantal tips geven om zelf niet het slachtoffer te worden van een tekenbeet.

Pas op bij hoge grassen

Er wordt vaak gedacht dat teken als maniakken uit een boom of bosje komen springen. Dat is echter niet waar. Teken zitten vooral in hoge grassen en klemmen zich aan je lichaam of kleding zodra je er doorheen loopt. Ze zoeken dan een warme plek op om zich in je lichaam vast te bijten. Over het algemeen zitten teken onder je oksels, in je knieholtes of achter je oren. Het is dan ook verstandig als je door een gebied met hoge grassen hebt gelopen om deze plekken als eerste te checken.

Vaak in de natuur? Koop teekwerende kleding

Veel hobbyisten of werkenden zijn bijna altijd in de natuur te vinden. Denk hierbij aan boswachters, wegwerkers, fotografen en vissers. Tijdens het uitvoeren van deze beroepen bevind je je vaak op plekken waar ook veel teken zijn. Er wordt dan ook geadviseerd om jezelf te beschermen met teekwerende kleding. Dit is kleding die is geïmpregneerd met een goedje waardoor de teek wordt verlamd. Hierdoor valt die van de kleding af en heeft die dus niet de kans om zichzelf vast te bijten. Het merk Rovince heeft allerlei verschillende kledingstukken waarmee je jezelf kunt beschermen. Het voordeel is dat deze kleding je ook beschermt tegen muggenbeten. Zelf draag ik vaak de anti teek sokken van Rovince.

De teek rukt op naar stedelijke gebieden

Bijna iedereen weet dat er vooral in groene gebieden veel teken zitten. Wat echter vaak wordt vergeten is dat een teek ook gewoon bij iedereen in de achtertuin zit. Ook hier loop je dus risico om gebeten te worden. Uit een recent onderzoek is gebleken dat de teek in de afgelopen jaren 10 keer vaker in de stad is gezien dan in de jaren daarvoor.

Geef een reactie