Niets beters is er dan af en toe even bijkomen met een lekkere kop koffie. En eerlijk is eerlijk, een keuken is niet compleet zonder de geur van een vers gezette bak. En de supermarkt ligt altijd boordevol met een hoop koffie maar het is nog leuker om eens te gaan kijken of er koffie te vinden is die nog lekkerder is. Je kan het zien als een soort experiment en je zult er gaandeweg achter komen dat er van alles te ontdekken valt in de wereld van de koffie. Net als met wijn heeft het land van oorsprong een grote invloed op de smaak. Zo wordt in een bepaald aantal landen veel koffie gemaakt en het klimaat daar heeft een invloed op de smaken. Zo wordt de smaak van Zuid Amerikaanse koffie als koffie met zachtere en vollere ondertonen, zoals chocola en noten,  terwijl in Afrika koffie wordt geproduceerd waarvan de smaak wat fruitiger is. Hier kun lezen hoe je het beste koffie voor jezelf vindt en kan zetten.

Wat vind je lekker

Het zetten van goede koffie kan eigenlijk alleen maar als je ook weet wat je lekker vindt. En dit kan met koffie toch best lastig zijn. Ga eens naar een speciaalzaak om uitleg te vragen over hoe je smaken van elkaar kunt onderscheiden. Om goed te kunnen proeven moet je namelijk wel op de hoogte zijn van hoe ze tot stand komen. Dit heeft alles te maken met rijping, het land, de ligging, en het klimaat. Zodra blijkt dat je een voorkeur hebt qua smaak kun je gaan kijken naar de regio’s waar koffie wordt geproduceerd die juist die smaken hebben. Door dit te weten blijf je altijd koffie drinken zonder het risico te hebben dat je het echt niet lekker vindt. 

Verse bonen

Om echt lekkere koffie te zetten is het toch echt wel heel belangrijk dat je verse bonen gebruikt. Koffiebonen kopen kan bijna overal, een koffiemolen is ook wel handig! En is duur? Niet perse, al denkt men dat vaak wel. Maar je kunt qua smaak veel koffies vinden die heus niet heel veel meer kosten dan een gemiddelde koffie in de supermarkt. Het is wel wat exclusiever en daarom lijkt het vaak duurder. Maar de goedkoopste koffie is vaak ook niet een koffiesmaak waar je echt naar opzoek bent, dus dat dubbeltje extra is het absoluut waard.

Doe onderzoek

Weet wat je drinkt! Het onderzoek dat je doet naar koffie zorgt ervoor dat je veel meer gaat waarderen wat je in je glas hebt, en juist hierdoor kun je er optimaal van genieten.

 

Geef een reactie