Tegenwoordig is het erg belangrijk om er voor te zorgen dat je goed gevaccineerd bent. Dit komt omdat een vaccin er voor zorgt dat je beschermd bent tegen een bepaalde ziekte. Er zijn verschillende vaccinaties te vinden. Hierom kan het lastig zijn om te weten welke nou precies belangrijk zijn om te hebben.

Meningokokken vaccinatie

De meningokokken is een hele nare ziekte die veroorzaakt wordt door de meningokok bacterie. Het is een ernstige infectieziekte die er voor kan zorgen dat je last kunt krijgen van een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Dit kan zich al snel ontwikkelen tot een shock waar je aan overlijdt.

Er zijn verschillende typen meningokokken te vinden op de wereld. In Nederland komen vooral type B, type C, type W en type Y voor. Het is belangrijk om een meningokokken vaccinatie te hebben. Dit kan namelijk voorkomen dat je last krijgt van deze ziekte.

Vanaf 2018 horen alle typen meningokokken behalve type B bij de meningokokken vaccinatie. Dit zorgt er voor dat je direct tegen bijna alle typen beschermd bent. Voor type B is ook een vaccinatie beschikbaar. Dit is echter iets wat je op je eigen kosten zult moeten betalen.

Omdat meningokokken een zware ziekte is die lastig te behandelen is, is het belangrijk om een meningokokken vaccinatie te nemen. Dit zorgt er namelijk voor dat je beschermd bent tegen de ziekte. Er wordt twee keer gevaccineerd voor meningokokken. Dit gebeurd op 14 maanden oud en op het moment dat een kind 14 is.

De DKTP vaccinatie

De DKTP vaccinatie is ook een belangrijke vaccinatie om te nemen. DKTP staat ook wel voor de ziektes difterie, kinkhoeft, tetanus en polio. Het is één van de vaccinaties die belangrijk is voor kinderen om te krijgen.

Difterie, kinkhoest, tetanus en polio zijn allemaal ziektes die vooral voor komen bij kinderen. Deze ziektes zijn erg zwaar en kinderen kunnen hier aan overlijden. Hierom is er ook een DKTP vaccinatie opgezet. Hierdoor kunnen kinderen beschermd worden tegen deze ziektes.

Voor hun eerste verjaardag krijgen kinderen al drie vaccinaties. Deze vaccinaties worden ook wel de DKTP-Hib-HepB vaccinaties genoemd. Na vier jaar is de afweer van een kind tegen deze ziektes echter weer verzwakt. Hierdoor worden kinderen van vier opgeroepen voor een DKTP vaccinatie. Dit maakt dat er voor gezorgd wordt dat kinderen goed beschermd zijn tegen deze ziektes. Dit is natuurlijk erg belangrijk. Veel mensen willen separaat een hepatitis b vaccinatie hebben, echter zit deze prik al in de eerste drie prikken inbegrepen. 

Geef een reactie