Als je een reis plant naar een verre bestemming, met name naar tropische oorden, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Natuurlijk het boeken van accommodaties en eventueel een pick-up service vanaf het vliegveld. De juiste kleding, afgestemd op de activiteiten die je gaat doen. Maar er zijn een paar belangrijke dingen die je ook van tevoren geregeld moet hebben, zoals je vaccinaties bijvoorbeeld. In deze blog zetten we ze voor je op een rijtje, zodat je goed voorbereid op reis kunt!

Vaccinaties

De GGD beveelt aan dat alle reizigers naar tropische bestemmingen worden gevaccineerd voordat ze reizen. Door de juiste vaccinaties voor jouw bestemming te krijgen, kun je voorkomen dat je ziek wordt en wordt je beschermd tijdens het reizen in een land met beperkte gezondheidszorgmogelijkheden. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de medicijnen die je meeneemt up-to-date en relevant zijn, omdat sommige medicijnen in een ander land illegaal of erg duur kunnen zijn. Malariamedicatie is bijvoorbeeld mogelijk niet beschikbaar als de reiziger niet recentelijk is blootgesteld aan malaria. Zorg ervoor dat je je goed laat informeren over welke vaccinaties worden aanbevolen voor waar je heen gaat en zorg ervoor dat het ook veilig is voor kinderen.

DTP

Een van de meest aanbevolen vaccinaties voor reizigers naar ontwikkelingslanden is de dtp prik. DTP staat voor drie besmettelijke ziektes die voor veel narigheid kunnen zorgen: difterie, tetanus en polio. Vroeger kwamen deze ziektes ook in het Westen voor, maar tegenwoordig gelukkig niet meer. Echter komen de ziektes nog wel eens voor in Oostbloklanden. Daar hadden ze in de jaren 90, na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, zelfs nog te maken met een epidemie.

Paspoort en visum

Als je op reis gaat buiten Europa, dan is het belangrijk dat je paspoort nog lange tijd geldig is na aankomst in het land van bestemming. Daarom is het goed om dit van tevoren te checken, zodat je ruim de tijd hebt om een nieuw paspoort aan te vragen bij het gemeentehuis, mocht dat noodzakelijk zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je checkt of je van tevoren een visum nodig hebt voor de bestemming. Veel landen bieden een visa on arrival, maar sommige landen verplichten reizigers om van tevoren een visum aan te vragen. Als je in verschillende landen gaat inreizen binnen het continent waar je naartoe gaat, dan is het ook handig om een klein stapeltje recente pasfoto's te hebben. Vaak heb je deze namelijk nodig als je overland reist naar een ander land en daar een visum krijgt.

Geef een reactie