Anno 2020 geven we steeds meer om onze tanden. Bijna elke ouder zegt wel tegen zijn kinderen: ‘weer zuinig op je tanden want je hebt maar één gebit!’. Uiteraard hebben je ouders hier zeker gelijk in, maar komt ons besef hiervan pas op latere leeftijd. Echter willen we in onze pubertijd natuurlijk een mooie witte lach en komen we tot het besef dat het goed is om zuinig te zijn op je gebit. Ook ouderen besluiten steeds vaker hun tanden mooier te maken of om een beugel te nemen. In dit artikel geef ik je graag een aantal tips om je tanden mooi te houden of om ze mooier te maken.

Groeien je tanden in allerlei hoeken? Dan moet je een orthodontist bezoeken

Niet alleen jonge kinderen met hele scheve tanden bezoeken een orthodontist, maar ook ouderen die hun tanden graag recht willen hebben staan. De orthodontie heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld. Zo is het in veel gevallen mogelijk om een onzichtbare beugel te dragen die bijna niet opvalt. Want niemand heeft zin om met een lelijke slotjesbeugel rond te lopen. Toen ik klein was groeiden mijn tanden ook alle kanten op en besloot ik samen met mijn ouders om in behandeling te gaan bij mijn orthodontist in Enschede. Deze heeft een behandelplan opgesteld en na twee jaar waren mijn tanden mooi recht.

Voorkom tandsteen en ga naar de tandarts heen

Bijna iedereen die ik ken die is bang voor de tandarts. Dit is niet gek, want in veel gevallen is het geen fijne behandeling. Toch is het bezoeken van een tandarts of een mondhygiëniste erg belangrijk. Mijn advies is dan ook om dit zeker niet uit te stellen, omdat het belangrijk is dat je af en toe je gebit laat checken. Hoe goed je ook poetst, er zijn altijd plekken waar je met de tandenborstel niet kunt komen. Op deze plekken ontstaan vaak tandsteen wat een voorloper is op parodontitis en andere problemen met je tanden.

Durf je boren niet aan? Laat dan de frisdrank staan

Veel kennissen van mij vertellen me altijd dat ze heel goed hun tanden poetsen, maar dat ze toch veel gaatjes hebben. Ik vraag dan altijd wat en hoe vaak ze overdag drinken. Bijna iedereen geeft aan dat ze de hele dag door frisdrank of ‘vruchtensap’ drinken. In principe spoel je hiermee bijna de hele dag suiker over je tanden heen wat natuurlijk desastreus is. Het beste kun je water drinken, omdat dit de tanden niet aantast. Zo kan zelfs koffie ervoor zorgen dat je tanden een bruinere kleur krijgt. De echte koffiedrinkers laten dan ook vaak hun tanden bleken.

Dit waren al mijn tips. Ik hoop dat je binnenkort rondloopt met een zeer brede en open glimlach!

Geef een reactie