Een zorghotel is te vergelijken met een normaal hotel en beschikt over een aantal appartementen of kamers voorzien van alle benodigdheden. Het verblijf binnen een zorghotel of herstellingsoord is meestal van korte duur. Vaak wordt een zorghotel gebruikt om tijdelijk de zorg van mantelzorgers over te nemen of voor specifieke nazorg na een ziekenhuisopname. De kosten van het verblijf zijn afhankelijk van het type zorg dat gevraagd wordt en of de kosten deels vergoed kunnen worden door de zorgverzekeraar. Een zorghotel kan voor meerdere situaties gebruikt worden, hieronder vindt je er een paar.

Behandeling na opname

Op een gegeven moment ben je in het ziekenhuis klaar met de behandeling, al snel zullen ze dat bed nodig hebben voor een andere patiënt en moet je de verzorging op een andere locatie doorzetten. Natuurlijk komt het vaak voor dat je thuis verder kan herstellen, eventueel met hulp van een thuiszorgorganisatie. Echter kan het ook zo zijn dat er nog de nodige medische zorg nodig is waarbij de patiënt in de nabijheid van een medisch specialist moet zijn, bijvoorbeeld na een orthopedische operatie. Ook kan het zo zijn dat de thuissituatie zich niet leent voor een goed herstel, bijvoorbeeld als iemand is geopereerd aan de heup of knie en nog niet zelfstandig de trap op kan, dan is een zorghotel ideaal voor de benodigde nazorg.

Opname bij een depressie

Meestal wordt er gebruik gemaakt van een opname in een kliniek of psychiatrische instelling voor een zo specifiek mogelijke behandeling. Echter is het ook mogelijk om opgenomen te worden in een zorghotel voor de benodigde rust, bijvoorbeeld voor periodes dat er geen intensieve therapieën plaatsvinden.

Vakantiegevoel voor patiënten

Patiënten die lange tijd bedgebonden zijn hebben vaak weinig mogelijkheden om ergens een vakantiegevoel bij te krijgen of een dagje weg te gaan. Omdat zorghotels vaak in natuurgebieden of andere mooie locaties staan worden deze ook vaak gebruikt om de patiënt een weekje ergens anders te laten verblijven, eventueel samen met de partner. Hier krijgen ze alsnog de nodige zorg krijgen terwijl ze ook even uit de dagelijkse sleur zijn, ook worden er regelmatig uitjes geregeld door deze zorghotels waardoor ze ook even hun gedachten bij iets anders kunnen leggen en er zijn meestal eetgelegenheden in deze zorghotels waar een hapje gegeten kan worden.

 

Geef een reactie